....salam 2013.
Sudah lama saya tidak menjenguk ke blog ini. Alhamduliilah masih berfungsi. Diharap kepada sesiapa yang menjenguknya diucapkan jutaan terima kasih. Walau bagaimanapun tiada input baru. Saya akan dapatkan sedikit info yang lain pula. Untuk pengetahuan buat masa ini saya sedang menjalankan ternakan puyuh pula. Akan saya kongsi nanti.........tunggu.
Tuesday, 30 July 2013
Monday, 2 January 2012
Selamat Datang 2012
Kepada semua pengunjung blog ini saya ucapkan selamat tahun baru 2012.
Diharapkan semua akan beroleh kejayaan pada tahun ini.
Lupakan apa yang kita tidak capai pada tahun 2011 dan
tumpukan sepenuhnya matlamat pada tahun 2012.
Diharapkan semua akan beroleh kejayaan pada tahun ini.
Lupakan apa yang kita tidak capai pada tahun 2011 dan
tumpukan sepenuhnya matlamat pada tahun 2012.
Monday, 23 May 2011
Eraman telor
Bermula pada 13 Mei 2011, proses eraman telah dijalankan berperingkat-peringkat. Sehingga kini lebih kurang 100 biji telor iaitu telor ayam kampung, ayam arab, itik dan burung puyuh telah dimasukkan ke dalam mesin eraman telor. Sehingga semalam (23 Mei 2011) hanya lebih kurang 5 biji telor yang tidak menampakkan akan menjadi. Saya akan menceritakan sehari demi sehari sehingga telor itu menetas........insya'Allah.
Selasa, 24 Mei 2011... pencarian telor ayam kampung masih diteruskan. Nampaknya hari kurang bernasib baik. Puas mencari di sekitar kampung yang berdekatan....banyak juga penternak-penternak yang ditemui. Walaupun begitu rata-rata yang menyatakan mereka baru hendak memulakan semula.....ini adalah akibat penyakit sampar yang baru berlalu. Dapat juga sedikit-sebanyak pengalaman mereka. Alhamdulillah.
Pagi ini, 25 Mei 2011... tempahan telah dibuat. Mungkin satu dua hari ni akan dapat bekalan telor untuk tambahan proses pengeraman. Dalam pada itu pembinaan reban ayam saiz kecil (untuk proses pengasingan dari inkubator) masih terus dipergiatkan. Seiring dengan itu, pencarian kayu-kayu terbuang diteruskan.
Pencarian telor ayam kampung masih diteruskan, kebanyakan para penternak sedang memulihkan semula penternakan mereka. Yang tiada mesin eraman telor, ibu ayam sedang mengeram. Nampaknya semakin sukar untuk mendapatkan telor ayam.
3 Jun 2011, telor bertarikh 15 Mei 2011 telah ditetaskan (eraman selama 2 minggu 4 hari). Nampaknya penetasan sudah pun bermula. Sehingga 13 Jun 2011, sebanyak 26 telor telah ditetaskan dengan menggunakan mesin eraman. Buat masa ini sedang menunggu tetasan telor itik, mungkin dalam minggu ini akan berlaku penetasan. Percubaan menetaskan telor burung puyuh pula telah berjaya.
Alhamdulillah, pembekal tetap telor dapat membekalkan telor setiap 2 hari sekali. Walaupun tidak banyak tapi setakat ini tidak putus bekalan tersebut. Telor ayam, puyuh telah membuahkan hasilnya. Manakala telor itik masih menunggu penetasannya. Hari ini 15 Jun 2011, selepas subuh sebanyak 3 telor telah menetas. 2 ayam arab dan 1 ayam kampung biasa.
Dalam masa dua tiga hari ini, cuaca tidak meyakinkan untuk pembiakan ayam. Hujan yang tidak menentu menyebabkan anak ayam ada yang mati. Penjagaan yang rapi perlu dititikberatkan. Walaupun keadaan reban ayam dijaga, tapi masih lagi terdapat kematian anak ayam. Saya masih lagi menunggu penetasan anak ayam yang selanjutnya. Setakat ini penetasannya agak perlahan. Telor itik nampaknya masih belum menunjukkan untuk memulakan peneatasannya. Saya masih menunggu.......
Nampaknya eraman telor itik tidak menjadi.....hasil pengalaman kawan-kawan, telor itik yang melebihi 36 hari adalah tidak akan membuahkan hasil. Saya terpaksa melupakan hasrat untuk membuat penetasan telor itik.
Maaf....kerana sudah lama tidak menceritkan perkembangan terkini. Untuk makluman, eraman telor ayam dihentikan buat sementara waktu. Keadaan tidak mengizinkan....terdapat anak ayam yang mati akibat penyakit. Buat masa ini tumpuan kepada puyuh. Penetasan telor hanya sedikit sahaja. Saya mengambil keputusan untuk membeli sahaja anak puyuh dari kenalan. Setakat ini lebih kurang 200 ekor anak puyuh telah dibeli. Ini adalah untuk dibuat benih/baka. Kini dalam proses pembesaran.
Selasa, 24 Mei 2011... pencarian telor ayam kampung masih diteruskan. Nampaknya hari kurang bernasib baik. Puas mencari di sekitar kampung yang berdekatan....banyak juga penternak-penternak yang ditemui. Walaupun begitu rata-rata yang menyatakan mereka baru hendak memulakan semula.....ini adalah akibat penyakit sampar yang baru berlalu. Dapat juga sedikit-sebanyak pengalaman mereka. Alhamdulillah.
Pagi ini, 25 Mei 2011... tempahan telah dibuat. Mungkin satu dua hari ni akan dapat bekalan telor untuk tambahan proses pengeraman. Dalam pada itu pembinaan reban ayam saiz kecil (untuk proses pengasingan dari inkubator) masih terus dipergiatkan. Seiring dengan itu, pencarian kayu-kayu terbuang diteruskan.
Pencarian telor ayam kampung masih diteruskan, kebanyakan para penternak sedang memulihkan semula penternakan mereka. Yang tiada mesin eraman telor, ibu ayam sedang mengeram. Nampaknya semakin sukar untuk mendapatkan telor ayam.
3 Jun 2011, telor bertarikh 15 Mei 2011 telah ditetaskan (eraman selama 2 minggu 4 hari). Nampaknya penetasan sudah pun bermula. Sehingga 13 Jun 2011, sebanyak 26 telor telah ditetaskan dengan menggunakan mesin eraman. Buat masa ini sedang menunggu tetasan telor itik, mungkin dalam minggu ini akan berlaku penetasan. Percubaan menetaskan telor burung puyuh pula telah berjaya.
Alhamdulillah, pembekal tetap telor dapat membekalkan telor setiap 2 hari sekali. Walaupun tidak banyak tapi setakat ini tidak putus bekalan tersebut. Telor ayam, puyuh telah membuahkan hasilnya. Manakala telor itik masih menunggu penetasannya. Hari ini 15 Jun 2011, selepas subuh sebanyak 3 telor telah menetas. 2 ayam arab dan 1 ayam kampung biasa.
Dalam masa dua tiga hari ini, cuaca tidak meyakinkan untuk pembiakan ayam. Hujan yang tidak menentu menyebabkan anak ayam ada yang mati. Penjagaan yang rapi perlu dititikberatkan. Walaupun keadaan reban ayam dijaga, tapi masih lagi terdapat kematian anak ayam. Saya masih lagi menunggu penetasan anak ayam yang selanjutnya. Setakat ini penetasannya agak perlahan. Telor itik nampaknya masih belum menunjukkan untuk memulakan peneatasannya. Saya masih menunggu.......
Nampaknya eraman telor itik tidak menjadi.....hasil pengalaman kawan-kawan, telor itik yang melebihi 36 hari adalah tidak akan membuahkan hasil. Saya terpaksa melupakan hasrat untuk membuat penetasan telor itik.
Maaf....kerana sudah lama tidak menceritkan perkembangan terkini. Untuk makluman, eraman telor ayam dihentikan buat sementara waktu. Keadaan tidak mengizinkan....terdapat anak ayam yang mati akibat penyakit. Buat masa ini tumpuan kepada puyuh. Penetasan telor hanya sedikit sahaja. Saya mengambil keputusan untuk membeli sahaja anak puyuh dari kenalan. Setakat ini lebih kurang 200 ekor anak puyuh telah dibeli. Ini adalah untuk dibuat benih/baka. Kini dalam proses pembesaran.
Tuesday, 10 May 2011
Tempahan Mesin Eram
TEMPAHAN MESIN ERAM dan brooder
Yang berminat sila hubungi saya di :emel: idaabu1965@gmail.com atau sms/telefon di hp : 017-6532567
Km 18, Kampung Serkam Darat, Merlimau, 77300 Melaka.
*kalau yg nak saya poskan pun boleh, apa2 hal sms dan call jer k.
Mesin eram jenis tiada brooder kapasiti:
1) 40 biji telur ayam= rm160
2) 70 biji telur ayam=rm180
* mesin di bawah ini percuma digital Thermometer
3) 110/120 biji telur ayam=rm250
4) 150 biji telur ayam= rm300
* mesin di bawah ini di berikan harga yg rendah bagi membantu sesama kita .
5) 350 biji telur ayam= rm 500
6) 700 biji telur ayam= rm900
7) 900 biji telur ayam= rm1200
8) 1200 biji telur ayam=rm1800
mesin eram jenis siap brooder kapasiti (sesuai utk angsa):
1) 40 biji telur ayam= rm180
2) 65/70 biji telur ayam=rm200
3) 110/120 biji telur ayam=rm270 (free digital thermometer)
jika mahu kan aksesori tambahan , boleh la tambah termometer digital yg hanganya rm30 saja :)
Monday, 9 May 2011
Saturday, 7 May 2011
Ternak Ayam Kampung Secara Kecil-Kecilan
Aktiviti penternakan ayam kampung telah ujud zaman berzaman sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) . Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampung iaitu kacukan diantara ayam kampung generasi pertama dengan ayam kampung Canton dari Negeri China. Generasi ketiga ayam kampung adalah terhasil dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropah dengan generasi kedua ayam kampung. Dengan ketiadaan sistem kacukan yang dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampung yang dapat kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampung dari sifat-sifat fizikalnya. Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga menjadikan ayam kampong mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah berbagai gelaran ayam kampung seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.
TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPUNG
Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampung. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;
Telur dan daging untuk makanan keluarga
Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.
KEISTIMEWAAN AYAM KAMPUNG
Boleh dibiakkan sepanjang tahun
Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.
SISTEM PERUMAHAN
Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah .
1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai.
kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat
gunakan peralatan makan/minum yang murah.
PEMAKANAN AYAM
Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-
Makanan komersil/dagangan
Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)
Makanan Campuran atau Sisa Makanan
Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
Ikan baja dan lain-lain
PENGURUSAN
Pengurusan anak (1 hari - 4 minggu)
Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu
Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu - 22 minggu)
Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
Boleh dilepaskan pada siang hari
Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
Sediakan sarang bertelur
Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram
PEMBIAKAN
Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelur
Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT
Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:-
Warisan
Pemakanan
Pengurusan
Persekitaran
Jangkitan
Langkah-langkah Pencegahan Penyakit
Reban sentiasa bersih
Anak ayam bebas dari penyakit
Jauh dari ternakan dan haiwan lain
Pelawat perlu dikawal
Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit
Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.
Program Pencegahan penyakit
Umur 1 hari - Sampar Ayam “F” (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
Umur 3 - 4 minggu - Cacar Puru ayam dan Sampar “F”
Umur 6 - 8 minggu - Sampar ” S “
Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit
Kurang nafsu makan
Monyok dan tidak aktif
Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
Muka bengkak
Berak cair atau berdarah
Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.
JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM
Sampar ayam (ND)
Penyakit Gumboro (IBD)
Puru
Salmonellosis
Pasteurellosis
Lain-lain
Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.
TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPUNG
Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampung. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;
Telur dan daging untuk makanan keluarga
Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.
KEISTIMEWAAN AYAM KAMPUNG
Boleh dibiakkan sepanjang tahun
Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.
SISTEM PERUMAHAN
Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah .
1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai.
kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat
gunakan peralatan makan/minum yang murah.
PEMAKANAN AYAM
Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-
Makanan komersil/dagangan
Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)
Makanan Campuran atau Sisa Makanan
Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
Ikan baja dan lain-lain
PENGURUSAN
Pengurusan anak (1 hari - 4 minggu)
Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu
Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu - 22 minggu)
Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
Boleh dilepaskan pada siang hari
Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
Sediakan sarang bertelur
Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram
PEMBIAKAN
Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelur
Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT
Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:-
Warisan
Pemakanan
Pengurusan
Persekitaran
Jangkitan
Langkah-langkah Pencegahan Penyakit
Reban sentiasa bersih
Anak ayam bebas dari penyakit
Jauh dari ternakan dan haiwan lain
Pelawat perlu dikawal
Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit
Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.
Program Pencegahan penyakit
Umur 1 hari - Sampar Ayam “F” (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
Umur 3 - 4 minggu - Cacar Puru ayam dan Sampar “F”
Umur 6 - 8 minggu - Sampar ” S “
Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit
Kurang nafsu makan
Monyok dan tidak aktif
Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
Muka bengkak
Berak cair atau berdarah
Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.
JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM
Sampar ayam (ND)
Penyakit Gumboro (IBD)
Puru
Salmonellosis
Pasteurellosis
Lain-lain
Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.
Ori atau kacuk
Terdapat lebih sepuluh pengeluar ayam kampung kacuk yang aktif mengeluarkan anak-anak ayam berkualiti di semenanjung ketika ini. Ayam kampong kacuk merupakan yang paling banyak diternak kerana kadar tumbesarannya amat cepat iaitu 75 hari hingga 90 hari berbanding ayam kampong asli 6 hingga 7 bulan!
Ayam kampong kacuk dihasilkan daripada pembiakan yang terancang. Rupa dan bentuk badannya juga mirip ayam kampong asli. Prestasi pertumbuhannya amat cepat dan dianggap lebih baik berbanding ayam kampong asli yang terdapat di kampong-kampong.
Ciri-ciri menarik yang terdapat pada ayam kampong kacuk ialah warna kulit dan warna kakinya kuning. Rata-rata ayam kampong kacuk mempunyai balong tunggal dan tidak pandai bergaduh, melompat dan terbang melebihi lima kaki tinggi.
Kepada bakal penternak atau para penternak yang mencari ciri-ciri terbaik seekor ayam, ingat pesanan ini; jangan sekali-kali membeli anak ayam yang paruh siap dipotong (paruh atas lebih pendek). Jangan beli anak-anak ayam yang dijual di pasar-pasar.
Ingat juga pesanan kedua ini; kualiti anak ayam bukan di tentukan oleh nombor kod seperti SASSO 154 atau KH B1 atau lain-lain yang berbentuk nombor tetapi kualitinya anda yang menentukan setelah anda menternak hingga boleh dijual, analisis perkara berikut ini;
* Kadar kematiannya kurang 5%
* Kaki dan kulit warna kuning
* Paruh tidak dipotong
* Tumbesarannya sekata
* Dagingnya pejal dan rasanya sedap.
Kalau nak ternak untuk jual daging, baik pilih yang kacukan sebab lebih berat ( 2 – 3 bulan : >1.5 kg ), kalau bela yang ori kena tunggu 6-7 bulan, itu pun lebih ringan kecuali kalau guna baka sabung atau baka komersial seperti KH B1 (Super Kedah). Ada penternak yang saya jumpa boleh menjual telur ayam dari ayam kacukan dengan harga sebiji 45 sen. Dia cuma bela kurang lebih 100 ekor induk dan 10 ekor pejantan. Tiap-tiap hari pengeluaran telur memberangsangkan dan tauke restoran cina dah siap booking lagi.
Terpulanglah pada kita nak pilih yang mana. kalau saya, dua-dua saya pilih sebab saya nak jual daging ayam kampung kacukan dan ayam kampung ori saya jual telur dan tetaskan anak. Kalau bela ayam kampung ori semata-mata nak jual daging saya rasa tak banyak mana yang boleh kecuali kalau biar dia cari makan sendiri. Tapi, kalau dah beratus-ratus ekor, semua ulat-ulat,cacing-cacing,rumput-rumput dan lain-lain makanan semulajadi yang ada kat sekitar ladang pun tak cukup jugak. Nanti mesti depa bising sebab lapar. Terpaksa juga belikan makanan untuk depa walau sekadar temukut atau cari sisa makanan free kat restoran2 atau kantin2. Ramai penternak give up sebab kes nak bagi makan ni la…..last-last jual semua ayam dan tak nak bela dah. Sapa yang rugi?
Sebagai alternatif yang terbaik, jadikan yang kacukan sebagai induk betina dan cari pejantan dari baka sabung. Mesti hasilnya memuaskan. Ramai yang berjaya dengan cara ni.
Ayam kampong kacuk dihasilkan daripada pembiakan yang terancang. Rupa dan bentuk badannya juga mirip ayam kampong asli. Prestasi pertumbuhannya amat cepat dan dianggap lebih baik berbanding ayam kampong asli yang terdapat di kampong-kampong.
Ciri-ciri menarik yang terdapat pada ayam kampong kacuk ialah warna kulit dan warna kakinya kuning. Rata-rata ayam kampong kacuk mempunyai balong tunggal dan tidak pandai bergaduh, melompat dan terbang melebihi lima kaki tinggi.
Kepada bakal penternak atau para penternak yang mencari ciri-ciri terbaik seekor ayam, ingat pesanan ini; jangan sekali-kali membeli anak ayam yang paruh siap dipotong (paruh atas lebih pendek). Jangan beli anak-anak ayam yang dijual di pasar-pasar.
Ingat juga pesanan kedua ini; kualiti anak ayam bukan di tentukan oleh nombor kod seperti SASSO 154 atau KH B1 atau lain-lain yang berbentuk nombor tetapi kualitinya anda yang menentukan setelah anda menternak hingga boleh dijual, analisis perkara berikut ini;
* Kadar kematiannya kurang 5%
* Kaki dan kulit warna kuning
* Paruh tidak dipotong
* Tumbesarannya sekata
* Dagingnya pejal dan rasanya sedap.
Kalau nak ternak untuk jual daging, baik pilih yang kacukan sebab lebih berat ( 2 – 3 bulan : >1.5 kg ), kalau bela yang ori kena tunggu 6-7 bulan, itu pun lebih ringan kecuali kalau guna baka sabung atau baka komersial seperti KH B1 (Super Kedah). Ada penternak yang saya jumpa boleh menjual telur ayam dari ayam kacukan dengan harga sebiji 45 sen. Dia cuma bela kurang lebih 100 ekor induk dan 10 ekor pejantan. Tiap-tiap hari pengeluaran telur memberangsangkan dan tauke restoran cina dah siap booking lagi.
Terpulanglah pada kita nak pilih yang mana. kalau saya, dua-dua saya pilih sebab saya nak jual daging ayam kampung kacukan dan ayam kampung ori saya jual telur dan tetaskan anak. Kalau bela ayam kampung ori semata-mata nak jual daging saya rasa tak banyak mana yang boleh kecuali kalau biar dia cari makan sendiri. Tapi, kalau dah beratus-ratus ekor, semua ulat-ulat,cacing-cacing,rumput-rumput dan lain-lain makanan semulajadi yang ada kat sekitar ladang pun tak cukup jugak. Nanti mesti depa bising sebab lapar. Terpaksa juga belikan makanan untuk depa walau sekadar temukut atau cari sisa makanan free kat restoran2 atau kantin2. Ramai penternak give up sebab kes nak bagi makan ni la…..last-last jual semua ayam dan tak nak bela dah. Sapa yang rugi?
Sebagai alternatif yang terbaik, jadikan yang kacukan sebagai induk betina dan cari pejantan dari baka sabung. Mesti hasilnya memuaskan. Ramai yang berjaya dengan cara ni.
Subscribe to:
Posts (Atom)